Bezpečnosť potravín sa týka nás všetkých
Každý z nás má právo na bezpečné a výživné potraviny, ako aj na ich dostatok. Aj dnes na svete ochorie po konzumácii kontaminovaných potravín takmer každý 10. človek. Akonáhle potravina nie je bezpečná, deti sa nemôžu učiť, dospelí nemôžu pracovať. Ľudský organizmus sa nemôže rozvíjať.
Svetový deň bezpečnosti potravín sa oslavuje 16.10.
Cieľom je upriamiť pozornosť na bezpečnosť potravín a pomáhať pri prevencii, odhaľovaní a riadení rizík z potravín, ktoré prispievajú k potravinovej bezpečnosti, ochrane ľudského zdravia, ekonomickej prosperite, poľnohospodárstvu, prístupu na trh, cestovnému ruchu .
Organizácie činné v oblasti bezpečnosti potravín zvyšujú pri príležitosti tohto dňa celosvetové povedomie o bezpečnosti potravín. Zdôrazňujú, kto každý je zapojený do systému bezpečnosti potravín a zohráva v ňom nejakú úlohu.
1. Zaistiť bezpečnosť - vlády musia zaistiť bezpečné a výživné potraviny pre všetkých
Úrady pre bezpečnosť potravín môžu riadiť riziká bezpečnosti potravín v celom potravinovom reťazci, vrátane núdzových situácií. Krajiny môžu dodržiavať medzinárodné normy stanovené Komisiou pre Codex Alimentarius.
2. Bezpečné pestovanie – poľnohospodári a výrobcovia potravín musia prijať osvedčené postupy
3. Udržanie bezpečnosti – prevádzkovatelia podnikov musia zabezpečiť, aby boli potraviny bezpečné
Každý, kto je zapojený do manipulácie s potravinami, od spracovania až po maloobchod, musí zabezpečiť dodržiavanie programov ako je HACCP (systém, ktorý identifikuje, vyhodnocuje a kontroluje nebezpečenstvá, a to od prvovýroby až ku konečnému spotrebiteľovi). Okrem toho, správne spracovanie, skladovanie a uchovávanie pomáha udržať výživnú hodnotu a bezpečnosť potravín, ako aj znížiť straty po zbere úrody.
4. Kontrola bezpečnosti - všetci spotrebitelia majú právo na bezpečné, zdravé a výživné potraviny
Spotrebitelia majú právo na to, aby si sami vybrali zdravé potraviny ale potrebujú prístup k včasným, jasným a spoľahlivým informáciám o rizikách súvisiacich s výživou a možnými ochoreniami, ktoré sú spájané s výberom potravín. Nebezpečné potraviny a nezdravé stravovacie návyky zväčšujú celosvetovú záťaž ochoreniami.
Ing. Nataša Tekáčová, vedúca ŠJ